Jubileum på Uplands nation

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi är så mycket äldre än du! I år har vi nämligen funnits som nation i 375 år, det innebär att Vasaätten fortfarande satt på Sveriges tron när vi grundades 1642, att vi har haft kuratorer längre än vi haft allmän skolplikt i Sverige och att när din mormor föddes hade nationen redan hunnit avverka fler inspektorer än du lyckats sluka Svantesburgare under din studietid!

 

Vi tänker inte vara sämre än att vi firar hela året! Jubileumsfirandet smygstartades redan i September 2016 med att återuppväcka Uplands Landsmannaförening på Kulturnatten. Vi fortsatte sedan i år med att i början av februari sätta upp spexkavalkadsföreställningen Spexakulärt, där nationen för första gången någonsin tog sig an utmaningen att visa upp scener från 150 år av spexande på nationen, från första spexet ända fram till modern tid!

 

Under våren fortsatte firandet med att Jubileumsföreläsningsserien drog igång. Under majmiddagen hölls det sedan högtidslandskap där nationen officiellt beslöt att Landsmannaföreningen äntligen skulle återbildas, detta på dagen 80 år efter att föreningen ursprungligen bildats. På vårbalen avtäcktes nationens nya fana som köpts in i samband med jubileumsfirandet. Nu fick nationen sin femte fana, den äldsta tillkom 1842 och senast nationen fick en ny fana var 1966.  

 

Hösten har nu inletts med att Jubileumsskriften lanserades under Kulturnatten! Jubileumsskriften finns att köpa för 50 kronor på kuratorsexpeditionen och innehåller artiklar om bl.a. nationens försök att skriva sin egen historia, minnesord över tidigare inspektor Gösta Arthurson, Wijkmanska Bleckets historia och mycket mer.  

För att fira 375 år har vi även tagit fram en alldeles ny öl i samarbete med Tempel Brygghus, vilket du kan läsa mer om här.

 

I samband med jubileet håller nationen på att samla in pengar till renoveringsfonden - vi behöver din hjälp! Insamlingsmålet är 6 miljoner, idag (2017-09-11) har vi fått in 1,4 miljoner dvs. nästan ¼ på ungefär tre månader!

 

  • Sprid budskapet om att vi behöver hjälp. Vi har inte möjlighet att nå ut till alla som kan ha intresse av att hjälpa oss.

  • Få fler att engagera sig i frågan! Ju fler vi är desto troligare är det att vi kommer lyckas.

  • Kom förbi nationen och prata med oss. Se på nära håll hur verksamheten fungerar idag och vilka behov som finns. Kanske sitter du på värdefulla kunskaper som kan hjälpa oss att nå vårt mål?

  • Donera pengar. Uplands nation är en ideell förening där personers frivilliga engagemang får verksamheten att gå ihop. Vi har under de senaste tre åren renoverat nationen för 150 000 kronor, bland annat konst och inventarier, men för de större renoveringarna behövs miljoner vi dessvärre inte har tillgång till. Om du har möjlighet är ekonomiskt stöd som går direkt till att bevara vårt nationshus oerhört välkommet. Uplands styrka har alltid legat i dess medlemmar, tillsammans kan du därför bidra och göra skillnad.

 

Donationer kan göras på flera olika sätt:
 

Som engångsinbetalning till renoveringsfondens bankgiro 5290-0040, eller så kan du swisha in pengarna direkt till 123 147 50 37. Du kan också göra månadsinsättningar - 100 kr, 200 kr eller den summa du känner för.

Vid större donationer kontakta Förste kurator.

 

Har du frågor om jubileet eller vill du hjälpa till att fira nationen med oss? Hör av dig till jubileum@uplandsnation.se

S:t Larsgatan 11 • 753 11 Uppsala